...σκιές ονείρων είμαστε, σύννεφα που περνάνε...

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΑΤΑΚΕΣ!!Ασπρόμαυρος (και λίγος έγχρωμος) ελληνικός κινηματογράφος. Σε πολλούς από μας φέρνει στο μυαλό έννοιες όπως διασκέδαση ή και νοσταλγία. Ίσως να λειτουργούν ως μαγικό εισιτήριο για μια εποχή γεμάτη ρομαντισμό και αθωότητα που ακόμα κι αν δεν προλάβαμε έχει παραμείνει φυλαγμένη σε κάποιο σεντούκι του DNA. Πόσες φορές γελάσαμε ή και προβληματιστήκαμε με τα παθήματα των ασπρόμαυρων ηρώων, και πόσες φορές ατάκες εξαιρετικής σύλληψης «στοίχειωσαν» τη μνήμη μας και μας έκαναν να τις επαναλαμβάνουμε σε διάφορες περιπτώσεις. Η διαχρονικότητα αυτών των ταινιών είναι κάτι το αξιοθαύμαστο. 50 ή 40 χρόνια μετά τη δημιουργία τους και βλέπονται ακόμα ευχάριστα και μεταφέροντας στην πλειοψηφία τους επίκαιρα μηνύματα. Οραματιστές ή απλά χαρισματικοί οι συντελεστές τους πέτυχαν να δώσουν στις δημιουργίες τους μία «ασπίδα» άφθαρτη από το καταστροφικό για πολλά άλλα πράγματα άγγιγμα του χρόνου…


Τι είναι αυτό που μας μαγεύει στα ελληνικά έργα της δεκαετίας του 50 και 60;
Όχι σε όλα φυσικά, αλλά σε αυτά που χαρακτηρίστηκαν αριστουργήματα, στις κωμωδίες μοναδικών ηθοποιών που δυστυχώς με το τέλος του, άφησαν δυσαναπλήρωτο κενό. Μια κίνηση τους, μια γκριμάτσα τους, ήταν αρκετή να σε κάνει να λυθείς στα γέλια.

Μερικές από τις μοναδικές στιγμές που μας χάρισε ο ελληνικός κινηματογράφος!!! Σπαρταριστές ατάκες και φοβεροί διάλογοι από διάφορες ταινίες.

video

Δεν υπάρχουν σχόλια: